Progresul tehnologic și cantitatea tot mai mare de informații transformă modul în care se desfășoară activitatea în multe sectoare, inclusiv în cel guvernamental. Goratele de generare a datelor guvernamentale și de arhivare digitală sunt în creștere datorită creșterii rapide a dispozitivelor și aplicațiilor mobile, a senzorilor și dispozitivelor inteligente, a soluțiilor de cloud computing și a portalurilor orientate către cetățeni. Pe măsură ce informațiile digitale se extind și devin mai complexe, gestionarea, prelucrarea, stocarea, securitatea și eliminarea informațiilor devin și ele mai complexe. Noile instrumente de captare, căutare, descoperire și analiză ajută organizațiile să obțină informații din datele lor nestructurate. Piața guvernamentală se află la un punct de cotitură, realizând că informația este un activ strategic, iar guvernul trebuie să protejeze, să valorifice și să analizeze atât informațiile structurate, cât și cele nestructurate pentru a servi mai bine și a îndeplini cerințele misiunii. Pe măsură ce liderii guvernamentali se străduiesc să dezvolte organizații bazate pe date pentru a-și îndeplini cu succes misiunea, aceștia pun bazele pentru a corela dependențele dintre evenimente, oameni, procese și informații.
Soluțiile guvernamentale de mare valoare vor fi create dintr-o îmbinare a celor mai disruptive tehnologii:
- dispozitive și aplicații mobile
- Servicii în cloud
- Tehnologii și rețele de afaceri sociale
- Big Data și analiză
IDC preconizează că, până în 2020, industria IT va ajunge la 5 trilioane de dolari, cu aproximativ 1,7 trilioane de dolari mai mult decât în prezent, și că 80% din creșterea industriei va fi determinată de aceste tehnologii de platformă 3. Pe termen lung, aceste tehnologii vor fi instrumente esențiale pentru a face față complexității sporite a informațiilor digitale. Big Data este una dintre soluțiile inteligente ale industriei și permite administrației publice să ia decizii mai bune, acționând pe baza modelelor dezvăluite prin analiza unor volume mari de date - conexe și nelegate, structurate și nestructurate.
Dar pentru a realiza aceste performanțe este nevoie de mult mai mult decât simpla acumulare a unor cantități masive de date. "Pentru a da sens acestorvolumele de Big Dataeste nevoie de instrumente și tehnologii de ultimă generație care pot analiza și extrage cunoștințe utile din fluxuri vaste și diverse de informații", au scris Tom Kalil și Fen Zhao de la Biroul de politică științifică și tehnologică al Casei Albe într-o postare pe blogul OSTP.
Casa Albă a făcut un pas pentru a ajuta agențiile să găsească aceste tehnologii atunci când a înființat Inițiativa națională de cercetare și dezvoltare Big Data în 2012. Inițiativa a inclus mai mult de 200 de milioane de dolari pentru a profita la maximum de explozia de Big Data și de instrumentele necesare pentru a o analiza.
Provocările pe care le ridică Big Data sunt aproape la fel de înspăimântătoare pe cât de încurajatoare este promisiunea sa. Stocarea eficientă a datelor este una dintre aceste provocări. Ca întotdeauna, bugetele sunt limitate, așa că agențiile trebuie să reducă la minimum prețul pe megabyte al stocării și să păstreze datele la un acces ușor, astfel încât utilizatorii să le poată obține atunci când doresc și în modul în care au nevoie de ele. Copiile de rezervă pentru cantități masive de date sporesc provocarea.
Analiza eficientă a datelor reprezintă o altă provocare majoră. Multe agenții folosesc instrumente comerciale care le permit să treacă prin munții de date, identificând tendințele care le pot ajuta să opereze mai eficient. (Un studiu recent realizat de MeriTalk a constatat că directorii IT federali consideră că Big Data ar putea ajuta agențiile să economisească peste 500 de miliarde de dolari, îndeplinind în același timp obiectivele misiunii).
Instrumentele Big Data dezvoltate la comandă permit, de asemenea, agențiilor să răspundă nevoii de a-și analiza datele. De exemplu, Grupul de analiză computațională a datelor din cadrul Laboratorului Național Oak Ridge a pus la dispoziția altor agenții sistemul său de analiză a datelor Piranha. Sistemul i-a ajutat pe cercetătorii din domeniul medical să găsească o legătură care îi poate alerta pe medici cu privire la anevrismele aortice înainte ca acestea să se producă. De asemenea, sistemul este folosit și pentru sarcini mai banale, cum ar fi examinarea CV-urilor pentru a pune în legătură candidații la un loc de muncă cu managerii de angajare.
Citește mai mult...